perjantai 25. elokuuta 2017

Erilaisia sommittelukeinoja

"Etäpäivän" tehtävänä saimme perehtyä Gösta Serlachiuksen taidemuseon sivuilla julkaistuun taidekouluun. 
Taiteessa ja visuaalisessa sommittelussa on samanlaisia sommittelukeinoja, muotoja, viivoja,valoja ja varjoja sekä väriä, liikettä, perspektiivejä ja kultaista leikkausta. 
Näistä valitsin kolme eniten kiinnostavaa sommittelukeinoa ja niiden pohjalta lähdin etsimään kuvia näyteikkunoista, joissa nämä kolme toteutuu.

Näyteikkunoita tutkiessa minua eniten kiinnostavat kolme sommittelukeinoa ovat muoto, valo ja väri. Useimmissa alla olevissa näyteikkunoissa saattaa toistua kaikki nuo kolme samassakin, mutta olen luokitellut kuvat niin, että minun silmään nousee sieltä se "pääsommittelu" esiin parhaiten.

MUOTO


Ensimmäisessä kuvassa näkyy voisiko sanoa klassinen kolmiosommittelu. Katse kiinnittyy alhaalta ylöspäin suuntautuvaan kolmioon, jonka huipulla katse kiinnittyy mallinukkeihin ja niiden asuihin. Kolmiomalliin hienosti asetellut joulupallot molemmissa reunoissa omalla osallaan kerää katseen mallinukkeihin, mutta ne tuovat ikkunaan ripauksen myös juhlaa ja yksilöllisyyttä.


Tämän kuvan ikkuna on itsessään suorakulmainen ja putiikin kehykset ikkunassa toistaa hienosti tuota kulmikkuutta ja luo samalla mielikuvan maskuliinisista putiikin tuotteista, aivan kuten kuuluu.


Tämän kuvan näyteikkunan somistus on toteutettu ihanasti ilmaan ympyrän malliin, luoden mielikuvan kevyestä liikkumisesta.


Ja tämä! Oi niin hieno näyteikkuna varmastikin herättää kiinnostuksen ei pelkästään väreillä, mutta myös kukkien orgaaninen muoto tuo ihanan huomiota herättävän ikkunan.

VALAISTUS


Ylläoleva näyteikkuna ei olisi mitään ilman valoja, niillä saadaan laukut tuotua esille. Vaikka kuvassa ei ole montaa tuotetta valaistus antaa kuitenkin runsauden tunteen.


Tähän näyteikkunaan on tuotu valoa ja varjoja, joka tuo liikettä tapahtuman kerrontaan. 


Valoilla voidaan vahvistaa myöskin tekstiilein ja sommitteluin luotua tunnelmaa. Valon sävy korostaa kauniisti vaaaleaa asettelua.


Vaikkakin tämä näyteikkuna on täysin valkoinen, siihen saadaan näyttävyyttä luotua valoilla ja varjoilla. 


Tämän ikkunan kohdalle varmasti pysähtyy katsomaan ensimmäisenä valoja. Silti yksinkertainen asettelu tulee esiin.

VÄRIT


Kauniita kylmiä sävyjä ja sopivasti myös mustaa tuomassa ryhdikkyyttä.


Ihania lämpimiä sävyjä.


Tässä taas muutamalla värillä mielettömän upea kokonaisuus.


Mieletöntä värien kirjoa. Väreillä luodaan jo mielikuvaa siitä, että tuotteilla on piristävä ja freesaava vaikutus.


Tässä kuvassa lämmin ja kylmä väri kohtaa ja ikkunasta tulee täten mielenkiintoinen teos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuntovitonen tapahtumakuvaus

Opiskelukevät päättyi Kuntovitonen- tapahtuman tapahtumakuvaukseen. Jonkin verran tuohon asti kuvanneena haasteeksi osottautui sää, joka o...